Mnenja strokovnjakov

V tej rubriki objavljamo prispevke zdravnikov o različnih tipih nevropatske bolečine.

Nevropatska bolečina po operacijah

Vsako leto je na svetu operiranih okrog 300 milijonov ljudi. Posledica kirurške poškodbe tkiva je bolečina. Bolečina po operaciji je običajno kombinacija bolečine zaradi poškodbe tkiva in deloma tudi zaradi poškodbe živcev. Če nastane zaradi poškodbe živcev, jo imenujemo nevropatska bolečina.

Akutna bolečina po operaciji je pričakovana in jo je treba lajšati. Ko se tkiva zacelijo, naj bi minila. Raziskave pa kažejo, da pogosto traja dalj časa. Če ni ustrezno lajšana, je neprijetna za bolnika, ima pa tudi fiziološke in psihološke posledice, ki vplivajo na izid zdravljenja. Raziskave kažejo, da jo lahko določen delež bolnikov občuti še več mesecev ali celo let po posegu. Če je huda in slabo lajšana, je dejavnik tveganja za kronično bolečino, ki jo je veliko težje zdraviti. K razvoju kronične bolečine prispevajo tudi predhodne negativne izkušnje z bolečino, bolečina pred operacijo, hud stres v oboperacijskem obdobju , obsežnost posega, kirurška tehnika s tveganjem za poškodbo živcev in psihosocialni dejavniki.

Kronična bolečina po operaciji je bolečina, ki traja več kot 3 mesece in pri kateri so izključeni vsi drugi vzroki (bolečina pred operacijo, vnetje, rak). Pri tretjini bolnikov je nevropatska.

Za preprečevanje kronične bolečine po operaciji je pomembnih več dejavnikov – ustrezna priprava bolnika pred operacijo, kirurška tehnika in obvladovanje bolečine v prvih 24 do 48 urah po operaciji. Da bi jo lahko ustrezno olajšali, jo je treba ovrednotiti. Merjenje bolečine bi moralo postati standard pri zdravljenju. Poleg krvnega tlaka, srčnega utripa, temperature in nasičenosti krvi s kisikom se mora kot peti vitalni znak vpisovati v bolnikovo dokumentacijo. Pomembni so hitro ugotavljanje neobičajnega poteka bolečine po operaciji in ustrezno ukrepanje, po potrebi tudi vključitev drugih specialistov za obravnavo bolečine. Tako akutna kot kronična nevropatska bolečina po operaciji, se obravnavata po smernicah za zdravljenje nevropatske bolečine. Najboljši rezultat prinaša kombinacija različnih pristopov, za kar potrebujemo interdisciplinarno skupino strokovnjakov.

Barbara Kosmina Štefančič, dr. med., specialistka anesteziologinja