Nasveti bolnikom

Ker je nevropatska bolečina posebna, se pri njeni obravnavi in zdravljenju pojavljajo številna vprašanja. Odgovore na najpogostejša boste našli v tej rubriki.

Zakaj mi je zdravnik predpisal antiepileptik/antidepresiv?

Pri nevropatski bolečini običajna protibolečinska zdravila niso učinkovita. Zato vam je zdravnik predpisal zdravila iz skupine antiepileptikov (pregabalin) in/ali antidepresivov (duloksetin, amitriptilin, venlafaksin). Ta se sicer uporabljajo za zdravljenje drugih bolezni, delujejo pa tudi tako, da spremenijo odzivnost živčevja in prenašanje bolečinskih signalov v možgane ter s tem učinkovito lajšajo nevropatsko bolečino.

Kdaj bo zdravilo začelo delovati?

Vsak bolnik je drugačen. Nekateri prve učinke občutijo že po nekaj dneh zdravljenja, lahko pa bo trajalo nekaj tednov, preden boste zaznali olajšanje. Morda vam bo zdravnik med zdravljenjem povečeval odmerek – to je povsem običajno.

Katere neželene učinke zdravila lahko pričakujem?

Če se zdravilo uvaja postopoma, so neželeni učinki le redki in sčasoma izginejo. Vrsta neželenega učinka je odvisna od izbranega zdravila. Pri antiepileptikih se najpogosteje pojavljata omotica in zaspanost, pri antidepresivih pa slabost in glavobol, vendar ne pri vseh bolnikih.

Ali bo moja bolečina izginila?

Nevropatska bolečina se le redko povsem umiri ali celo izgine. Z zdravili jo lajšamo tako, da lažje opravljate vsakdanje naloge, izboljša se tudi kakovost vašega življenja. Z ustreznim zdravljenjem se lahko izboljšata tudi slabo razpoloženje in nespečnost, ki jo pogosto spremljata.

Kako dolgo je treba jemati zdravilo?

Zdravila za lajšanje nevropatske bolečine se običajno jemljejo več mesecev ali let. Glede na stanje vaše bolečine vam lahko zdravnik tudi spremeni vrsto zdravila in odmerek ali zdravilo ukine. Če želite zdravljenje iz kakršnihkoli razlogov opustiti, se najprej posvetujte z zdravnikom. Nekatera zdravila je treba opuščati postopoma.

Zloženki za bolnika

Razumeti nevropatsko bolečino
1.27 MB
Boli, peče, mravljinči, mrazi?
1.33 MB