Mnenja strokovnjakov

V tej rubriki objavljamo prispevke zdravnikov o različnih tipih nevropatske bolečine.

Bolečina v križu s simptomi nevropatske bolečine

Bolečina v križu ali lumbalgija je eden od najpogostejših razlogov za obisk pri zdravniku. Večina ljudi jo doživi vsaj enkrat v življenju. Po raziskavi o pojavnosti kronične bolečine v Sloveniji, ki je potekala leta 2019, je bila bolečina v križu na prvem mestu, saj je kar 63 % anketirancev z bolečino opisovalo tudi bolečino v križu. Širi se lahko v noge, ni pa nujno. Večinoma je prehodna in kratkotrajna, pri več kot polovici bolnikov pa se občasno ponavlja tudi pozneje.

Bolečina v križu, zlasti če je kronična, je zelo kompleksno stanje z različnimi vzroki. Čeprav je pogosta, velikokrat ne najdemo natančnega vzroka in jo v 85 do 95 % označimo kot nespecifično. To pomeni, da je zdravljenje le simptomatsko, saj vzrok lahko odpravimo le, kadar je popolnoma jasen.

Po najnovejši razvrstitvi je bolečina v križu lahko posledica draženja živcev za prevajanje bolečine (nociceptivna), okvare ali bolezni teh živcev (nevropatska) ali spremenjenega delovanja živcev, pri čemer za to ne najdemo vzroka (nociplastična).

Če je vzrok bolečine znan, je zdravljenje lahko vzročno. Pri nespecifični bolečini v križu skuša zdravnik že na začetku zdravljenja prepoznati bolnike, pri katerih je zelo verjetno, da bodo potrebovali bolj kompleksno obravnavo. Pri tem si lahko pomaga z različnimi testi za ugotavljanje, kako bolečina vpliva na bolnikovo fizično, psihično in socialno sposobnost.

Bolnike z enostavnejšo bolečino pouči o njihovem stanju in jim po potrebi predpiše majhne odmerke navadnih analgetikov (npr. paracetamol, metamizol). Bolnike z nekoliko kompleksnejšo bolečino napoti tudi na fizioterapijo, lahko jim predpiše nesteroidna protivnetna zdravila. Tiste, pri katerih oceni, da se njihova bolečina lahko spremeni v kronično, pa napoti še k psihologu.

Pri zdravljenju nevropatske bolečine pa je treba upoštevati ustrezne smernice.

prim. Gorazd Požlep, dr. med., specialist anesteziolog