Mnenja strokovnjakov

V tej rubriki objavljamo prispevke zdravnikov o različnih tipih nevropatske bolečine.

Nevralgija trivejnega živca

Nevralgija trivejnega živca (trigeminalna nevralgija) je pogost vzrok obrazne bolečine. Gre za bolezen perifernega živčevja, pri kateri je občutljiva ena ali več vej trivejnega (trigeminalnega) živca obraza. To je eden od največjih in najpomembnejših čutnih živcev, ki v možganske centre pošilja informacije za občutenje dotika, pritiska in temperature ter nadzoruje delovanje žvečilnih mišic.

Za nevralgijo trivejnega živca je značilna nenadna, ostra, intenzivna bolečina, ki se pojavi večkrat na dan in traja od nekaj sekund do 1 ali 2 minuti. Bolniki navajajo elektrizirajoč občutek, zbadanje in krč mišice, ki so omejeni na eno od treh vej tega živca. Sprožijo jih lahko zunanji dražljaji, kot so dotik, žvečenje, umivanje zob in obraza, izpostavljenost mrazu, uživanje hrane in tekočine, smejanje ali govorjenje.

Nevralgija trivejnega živca je večinoma posledica mehaničnega pritiska na trivejni živec, kar vodi do okvare zaščitne živčne ovojnice (demielinizacije) in močne bolečine. Simptome lahko povzročijo tudi pasavec, poškodba živčne korenine v lobanji ali posamičnih vej na površini, tumorji, kronična okužba možganskih ovojnic, demielinizacija zaradi multiple skleroze, možganska kap v možganskem deblu, anevrizma žilja v bližini živčne korenine in sladkorna bolezen. Pojavijo se lahko tudi po operaciji ali poškodbi obraza, zoba ali dlesni. Najpogosteje sta prizadeti druga (ličnica) in tretja veja (spodnja čeljust) živca. Pogosto natančnega vzroka ne moremo ugotoviti.

Simptomi lahko trajajo nekaj dni, tednov ali mesecev. Bolečina lahko za nekaj časa izgine in nato ponovno izbruhne. To je kronično bolezensko stanje, ki se pogosto poslabšuje. Simptome zdravimo po priporočilih za zdravljenje nevropatske bolečine, včasih pa je potrebna tudi operacija.

Vesna Papuga, dr. med., specialistka anesteziologinja