Zdravljenje

Za uspešno zdravljenje nevropatske bolečine je ključnega pomena pravočasno prepoznavanje. Čeprav običajni analgetiki navadno niso učinkoviti, jo je z ustrezno strokovno pomočjo mogoče nadzorovati.

Kako vas bo zdravnik pregledal ob sumu, da gre za nevropatsko bolečino?

Če je bolečina dolgotrajna ali se ponavlja že nekaj tednov ali mesecev in je pekoča, zbadajoča, mravljinčava, elektrizirajoča ali mrazeča, je pomembno, da se o težavah pogovorite z zdravnikom.

Po pogovoru bo zdravnik na podlagi vaših znakov in morebitnih drugih bolezni ocenil, ali gre morda za nevropatsko bolečino. Za lažjo opredelitev bolečine so na voljo enostavni vprašalniki, ki jih boste izpolnili sami ali skupaj z zdravnikom. Ob sumu, da gre za nevropatsko bolečino, bo sledil usmerjen nevrološki pregled. Zdravnik bo preveril občutenje in motorične sposobnosti bolečega dela telesa, ker lahko kažejo okvaro živčevja. Po potrditvi diagnoze vam bo v skladu s strokovnimi priporočili predpisal zdravilo za lajšanje bolečine.

Kako lajšati nevropatsko bolečino?

Zdravljenje nevropatske bolečine je specifično. Pomembno je, da ustrezno zdravimo osnovno bolezen, ki jo je povzročila (okužbo, sladkorno bolezen, pritisk na živčne strukture). Če vzroka ne moremo odpraviti, bolečino lajšamo z zdravili.

Običajna zdravila za lajšanje bolečine (paracetamol, nesteroidna protivnetna zdravila) niso učinkovita. Uporabiti je treba zdravila, s katerimi se sicer zdravijo druge bolezni (npr. depresija, epilepsija), vendar ugodno vplivajo na živčne strukture in s tem učinkovito lajšajo nevropatsko bolečino. Imenujemo jih nevromodulatorji. V to skupino spadajo zdravila za zdravljenje epilepsije (antiepileptiki, npr. pregabalin, gabapentin) in depresije (antidepresivi, npr. duloksetin, amitriptilin, venlafaksin). Uporabljajo se tudi obliži in mazila, ki delujejo samo na mestu bolečine.

Zdravnik predpiše zdravilo v skladu s strokovnimi priporočili. Včasih je treba kombinirati več zdravil, saj se dopolnjujejo po načinu delovanja in tako povečajo učinkovitost zdravljenja.

Pomembno je, da vztrajate pri zdravljenju

Ključno je, da pri jemanju zdravil sledite zdravnikovim navodilom. Učinek pogosto ni takojšen. Navadno traja nekaj tednov, preden začne zdravilo delovati in so opazni ugodni učinki. Potrebni so tudi dovolj veliki odmerki, ki jih zdravnik med zdravljenjem lahko prilagaja.

Morda vam bo zdravnik svetoval še dodatne oblike zdravljenja, kot so električno draženje živcev in možganov (npr. TENS), fizioterapija, akupunktura ali psihološke metode zdravljenja.

Kaj dosežemo z zdravljenjem?

Nevropatsko bolečino redko povsem pozdravimo, le malokrat se povsem umiri. Z ustreznim zdravljenjem pa jo lahko uspešno lajšamo in toliko ublažimo, da je življenje kakovostnejše. Zdravljenje lahko izboljša tudi slabo razpoloženje in nespečnost, ki pogosto spremljata nevropatsko bolečino.

Ključ do uspeha pa so bolnikovo sodelovanje, vztrajnost in zaupanje v zdravljenje.

Bolnikov dnevnik lajšanja nevropatske bolečine

Bolnikov dnevnik
195.56 KB